Η άκανθα πτέρνας είναι η πιο συχνή και επώδυνη «πάθηση» της πτέρνας


Η άκανθα πτέρνας εμφανίζεται σε μεγάλο ποσοστό ανθρώπων, έως και το 27% μπορεί να έχει άκανθα πτέρνας, χωρίς αναγκαστικά να πονάει. Συχνά παρουσιάζεται και στα δύο πόδια, ενώ πονά μόνο το ένα πόδι.
Πρόκειται για οστέινη ανάπτυξη, στο κάτω μέρος του οστού της πτέρνας, στο σημείο που προσφύεται ο συνδετικός ιστός του πέλματος, ο οποίος στην ιατρική ονομάζεται πελματιαία απονεύρωση. Στις ακτινογραφίες η άκανθα μοιάζει με μυτερό αγκάθι.
Είναι αποτέλεσμα υποτροπιάζουσας φλεγμονής της πελματιαίας απονεύρωσης. Στην περιοχή της χρονίζουσας φλεγμονής σχηματίζεται ουλώδης ιστός, στον οποίο εναποτίθενται άλατα. Οι ασβεστώσεις αυτές σταδιακά οστεοποιούνται. Η ύπαρξη του άκανθα προκαλεί ερεθισμό στην περιοχή του ποδιού με αποτέλεσμα έντονο πόνο, κατά την όρθια στάση, το περπάτημα και το τρέξιμο.
Οι νέες έρευνες δείχνουν ότι η άκανθα πτέρνας δεν είναι η πραγματική αιτία που πονάει το πόδι. Η φλεγμονώδης αντίδραση της πελματιαίας απονεύρωσης είναι η πλέον συχνή αιτία πόνου. Η φλεγμονή της πελματιαίας απονεύρωσης ονομάζεται πελματιαία απονευρωσίτιδα. Εξαιτίας του σημείου που εκδηλώνεται ο πόνος, συχνά πολλοί ασθενείς συγχέουν την πελματιαία απονευρωσίτιδα με την άκανθα πτέρνας, ή και το αντίθετο.
Η πελματιαία απονεύρωση είναι μία συμπαγής δεσμίδα από κολλαγόνες ίνες, που καλύπτει το πέλμα του άκρου πόδα και εκτείνεται από τον αστράγαλο έως τις μεταταρσιο-φαλαγγικές αρθρώσεις. Προστατεύει τις δομές στο πέλμα και παρέχει την ευελιξία για την απορρόφηση των κραδασμών. Βοηθά στην διατήρηση του σχήματος του ποδιού και της ποδικής καμάρας. Αν τεντώσουμε τα δάχτυλά μας θα την αισθανθούμε σαν χορδή στο πέλμα μας. Πρόκειται για το κεντρικό τμήμα της πελματιαίας περιτονίας και βρίσκεται μόνιμα υπό τάση να διατηρεί την «αψίδα» του ποδιού (την λεγόμενη ποδική καμάρα) με τον ίδιο τρόπο που η τεντωμένη χορδή διατηρεί την καμπύλη ενός τόξου. Εάν η ταινία είναι κοντή/σφιχτή τότε έχουμε υψηλή καμάρα (κοιλοποδία), ενώ εάν έχουμε χαλαρότητα της ταινίας σχηματίζεται χαμηλή καμάρα (πλατυποδία).
Για τα αίτια και τη θεραπεία της πελματιαίας απονευρωσίτιδας θα σας ενημερώσουμε σε άλλο μας θέμα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μάθετε γιατί οι σαγιονάρες μπορούν να βλάψουν σοβαρά την υγεία σας

Με τον όρο Διαβητικό Πόδι χαρακτηρίζονται όλες οι βλάβες των ποδιών, κάτω από τους αστραγάλους, σε όσους πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη.