Με τον όρο Διαβητικό Πόδι χαρακτηρίζονται όλες οι βλάβες των ποδιών, κάτω από τους αστραγάλους, σε όσους πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη.




Σύμφωνα με έρευνες το 15% των διαβητικών ασθενών θα εμφανίσουν “έλκος ποδός”, στη διάρκεια της ζωής τους, ενώ ένα ποσοστό από 14-24% των διαβητικών ασθενών με έλκος ποδιού θα χρειαστούν ακρωτηριασμό.
Η πρόληψη είναι το σημαντικότερο μέτρο αντιμετώπισης του Διαβητικού Ποδιού. Η ξηρότητα, οι κάλοι, τα νύχια που εισχωρούν στο δέρμα και άλλοι μικροτραυματισμοί δεν γίνονται πάντα αντιληπτοί. Όσοι πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη πρέπει να επισκέπτονται προληπτικά Ποδίατρο, ώστε να γίνεται η σωστή διάγνωση, να αντιμετωπίζονται τα προβλήματα από εξειδικευμένο προσωπικό – Ποδίατρο, και να προλαμβάνονται ανερχόμενα έλκη και φλεγμονές.
ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΚΥΡΙΟΙ ΛΟΓΟΙ ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ ΔΙΑΒΗΤΙΚΟΥ ΕΛΚΟΥΣ ΠΟΔΟΣ:
Νευροπάθεια
Ανεπαρκής κυκλοφορία αίματος (ισχαιμία)
Λοίμωξη
*Η νευροπάθεια, δηλαδή βλάβες στα αισθητικά νεύρα, εξαιτίας του διαβήτη έχει ως συνέπεια οι ασθενείς να μην αισθάνονται πόνο και αποτελεί τον βασικό παράγοντα για την ανάπτυξη Διαβητικού Ποδιού. Η νευροπάθεια δεν γίνεται εύκολα αντιληπτή και γι’ αυτό στις εξετάσεις ρουτίνας των διαβητικών πρέπει να περιλαμβάνεται η εξέταση των ποδιών και ειδικά της αισθητικότητας, με ειδικά όργανα. Η νευροπάθεια συμβάλλει και στη ξηρότητα του δέρματος.
*Η ισχαιμία είναι μια πολύ σοβαρή πάθηση και αποτελεί τη κύρια αιτία ακρωτηριασμών. Προκαλείται από κακή κυκλοφορία, η οποία μπορεί να παρουσιαστεί εξαιτίας της αρτηριοσκλήρωσης ή της απόφραξης των ιστών. Η κακή κυκλοφορία προκαλεί μείωση των παλμών, το πόδι είναι κρύο και μελανό, με αποτέλεσμα την νέκρωση του ιστού και την ανάπτυξη έλκους.
*Λοίμωξη: Το Διαβητικό Πόδι δεν είναι μόνο επιρρεπές στην λοίμωξη, αλλά παρουσιάζει δυσκολία στην καταπολέμησή της όταν παρουσιαστεί. Ο διαβήτης μπορεί να αλλάξει την ικανότητα του σώματος να καταπολεμήσει μια λοίμωξη.
Τα περισσότερα προβλήματα με τα πόδια μπορούν να αποφευχθούν, εάν μάθετε να τα προσέχετε καθημερινά με τον σωστό τρόπο. Εξετάζετε τα πόδια σας και ενημερώνετε τον γιατρό ή τον ποδίατρό σας για οποιοδήποτε πρόβλημα, τραυματισμό ή αλλαγές ιστών και διαφοροποιήσεις στο δέρμα ή στα νύχια.
Παρατηρείτε τα πόδια σας κάτω από δυνατό φως, χρησιμοποιείστε ένα καθρεφτάκι για να δείτε όλη την πατούσα. Αν δεν βλέπετε καλά ζητήστε βοήθεια από ένα μέλος της οικογένειάς σας ή από ένα φιλικό πρόσωπο.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μάθετε γιατί οι σαγιονάρες μπορούν να βλάψουν σοβαρά την υγεία σας