Βλαισός Μέγας Δάκτυλος (Κότσι) - Ελάχιστα Επεμβατική Χειρουργική - H Νέα Μέθοδος


Το κότσι είναι μια παραμόρφωση στη βάση της άρθρωσης του μεγάλου δακτύλου του ποδιού. Η άρθρωση αναπτύσσει μια εξέχουσα πλάγια γωνία και το μεγάλο δάχτυλο είναι υπό γωνία προς το δεύτερο δάχτυλο του ποδιού.
Η παραμόρφωση μπορεί να προκαλέσει τριβή ανάμεσα στο πόδι και στο παπούτσι, φλεγμονή, πάχυνση του δέρματος και των ιστών δίπλα στην πληγείσα περιοχή και πόνο.
Τα καλά υποδήματα βοηθούν συχνά να ανακουφιστεί ο άρρωστος από τα συμπτώματα. Σαν τελική επιλογή, αν ακόμα και με τα σωστά υποδήματα τα συμπτώματα επιμείνουν, μια εγχείρηση μπορεί να διορθώσει την παραμόρφωση.
Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν είναι σαφές γιατί αναπτύσσεται το κότσι. Μπορεί να υπάρχει κάποια γενετική (κληρονομική) προδιάθεση. Σε ορισμένες περιπτώσεις, συνδέεται με ένα άλλο πρόβλημα, όπως η οστεοαρθρίτιδα ή η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Ωστόσο, ανεξάρτητα από την υποκείμενη αιτία, φορώντας στενά παπούτσια το πρόβλημα γίνεται χειρότερο, αφού ο ασθενής προσθέτει επιπλέον πίεση στο μεγάλο δάκτυλο του ποδιού και προκαλεί επιπρόσθετη τριβή στο υπερκείμενο δέρμα.
Εκτός από τον πόνο και τη δυσκολία στο περπάτημα, αν δημιουργηθεί φλεγμονή και οίδημα στη βάση του δακτύλου, μπορεί να υπάρξει μόλυνση. Η παραμόρφωση ενδέχεται να γίνει τόσο μεγάλη, ώστε να είναι δύσκολο να βρει ο ασθενής τα κατάλληλα παπούτσια.
Υπάρχει μάλιστα κίνδυνος να εξελιχθεί σε μόνιμη αρθρίτιδα, στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού. Το δεύτερο δάχτυλο του ποδιού μπορεί να επίσης να παραμορφωθεί και να «καβαλήσει» το πρώτο, κάτι που ονομάζεται crossover deformity.
Ποιά είναι η θεραπεία για το κότσι; 
Ο Δρ. Γεώργιος Α. Μπαμπαλής, Ορθοπαιδικός Χειρουργός, συνεργάτης στο Κέντρο Ποδιού συμβουλεύει: 
  • Να φοράτε παπούτσια, που ταιριάζουν καλά και είναι κατάλληλα για τα δικά σας πόδια.
  • Να μην φοράτε ψηλοτάκουνα, μυτερά ή στενά παπούτσια.
  • Να προτιμάτε παπούτσια με κορδόνια ή λουριά, τα οποία μπορούν να προσαρμοστούν στο πλάτος του ποδιού σας.
Η επένδυση για τους κάλους και οι παγοκύστες μπορεί να βοηθήσουν.
Συνιστώνται ορθωτικά βοηθήματα, για να ισιώσει το δάχτυλο του ποδιού ακόμα και περιστασιακά, αν και μακροπρόθεσμα αποτυγχάνουν σαν μονο- θεραπεία.
Τα παυσίπονα και τα αντιφλεγμονώδη θα πρέπει να έχουν παροδική και μόνο χρήση.
Ο στόχος της εγχείρησης είναι να αποκαταστήσει την εμβιομηχανική του ποδιού με τα καλύτερα λειτουργικά αποτελέσματα για τον ασθενή. Η εγχείρηση δεν γίνεται για να βελτιώσει την εμφάνιση και την αισθητική. Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι χειρουργικών επεμβάσεων, οι οποίοι χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία στο κότσι. Κυμαίνονται, από τις απλές και αναίμακτες εγχειρήσεις, μέχρι τις πλέον σύνθετες, όπου πρέπει να γίνουν πολλαπλές οστεοτομίες και τενοτομές ή και τενοντομεταφορές, για να επιτευχθεί το σωστό και επιθυμητό αποτέλεσμα.
Δυστυχώς, οι αναίμακτες τεχνικές διαφημίζονται πολύ, οι ασθενείς προστρέχουν για να έχουν την μικρότερη δυνατή χειρουργική τομή, χωρίς να γνωρίζουν αν πράγματι αυτή έχει ένδειξη για τη δική τους περίπτωση.

Ελάχιστα Επεμβατική Χειρουργική - H Νέα Μέθοδος
Η επέμβαση διαρκεί 20-30 λεπτά και είναι ανώδυνη, διενεργείται με τοπική αναισθησία, δεν χρησιμοποιείται ίσχαιμος επίδεσμος, δεν υπάρχουν μετεγχειρητικές ουλές, ενώ η μετεγχειρητική περίοδος είναι μικρή και ανώδυνη
Ο ασθενής δεν μένει στο νοσοκομείο και επιστρέφει αμέσως στο σπίτι του. Τεχνικά, χρησιμοποιείται ένα μικρό εργαλείο, το οποίο δουλεύει «κλειστά», δηλαδή χωρίς να βλέπει ο γιατρός, ενώ υποβοηθητικά χρησιμοποιείται ένα ακτινολογικό μηχάνημα, για να γίνεται με ακρίβεια ο βαθμός της διόρθωσης.
Το πόδι βρίσκεται υπό ακτινοσκοπικό έλεγχο σε όλη τη διάρκεια της επέμβασης, ώστε οι διορθώσεις να γίνονται με απόλυτη ακρίβεια. Χρησιμοποιώντας ένα μικρό «τριβείο» αφαιρείτε ακριβώς το κότσι και ελέγχεται ακτινοσκοπικά.
Στη συνέχεια γίνεται διατομή του τένοντα που απάγει το μεγάλο δάκτυλο προς τα έξω, όπως και των συμφύσεων που έχουν αναπτυχθεί. Αυτό βοηθά στο να «αναταχθεί» το δάκτυλο στη θέση του.
Εφ' όσον η παραμόρφωση απαιτεί οστεοτομία του 1ου μεταταρσίου, γίνεται και αυτό αφαιρώντας μία μικρή σφήνα οστού, υπό ακτινοσκοπικό έλεγχο.
Στη συνέχεια, εφ' όσον αφαιρεθεί η σφήνα οστού από το μετατάρσιο, διορθώνεται η παραμόρφωση.
Να τονιστεί ότι η μέθοδος είναι απλή, θεαματική, με πολύ καλά αποτελέσματα, έχει όμως περιορισμένες ενδείξεις ανάλογα με τη βαρύτητα της κάθε μίας περίπτωσης.
ΠΗΓΗ: Δρ. Γεώργιος Α. Μπαμπαλής, Ορθοπαιδικός Χειρουργός, συνεργάτης στο Κέντρο Ποδιού

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μάθετε γιατί οι σαγιονάρες μπορούν να βλάψουν σοβαρά την υγεία σας

Με τον όρο Διαβητικό Πόδι χαρακτηρίζονται όλες οι βλάβες των ποδιών, κάτω από τους αστραγάλους, σε όσους πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη.