Σάββατο, 6 Ιουνίου 2015

Καμία γυναίκα δεν θέλει να έχει άγριες και σκασμένες φτέρνες. Το καλοκαίρι όμως είναι ένα συχνό πρόβλημα, το οποίο είναι αποτέλεσμα κυρίως της ξηρής επιδερμίδας.

ΦΤΕΡΝΕΣ
Όταν φοράμε ανοιχτά παπούτσια, οι φτέρνες είναι εκτεθειμένες και αφυδατώνονται από τη ζέστη, τον ήλιο και τη θάλασσα. Αν δεν φροντίσουμε τα πόδια μας, μπορεί να δημιουργηθούν μικρές ρωγμές στο δέρμα, οι οποίες μπορεί να αποτελέσουν «πύλη μικροβίων» και στη συνέχεια να οδηγήσουν σε φλεγμονή του ποδιού.
Υπάρχουν βέβαια και άλλες αιτίες που ευθύνονται για τις σκληρές, σκασμένες φτέρνες, όπως η ορθοστασία, τα ακατάλληλα παπούτσια, τα σκληρά σαπούνια, αλλά και ενδογενείς παράγοντες, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, παθήσεις του θυρεοειδούς, η εμμηνόπαυση, η νεφρική ανεπάρκεια, η ψωρίαση, η ατοπική δερματίτιδα, αλλά και προβλήματα στη διατροφή, όπως η έλλειψη μετάλλων και βιταμινών.
Το σωστό είναι να προσέχουμε και να ενυδατώνουμε τα πόδια μας όλο το χρόνο, ώστε το καλοκαίρι να μας βρει σε καλή κατάσταση. Όταν δούμε ότι με τα ανοιχτά παπούτσια, τον ήλιο και τη θάλασσα, τα πόδια αρχίζουν να σκληραίνουν, πρέπει να απομακρύνουμε τα νεκρά κύτταρα με μία μαλακιά ελαφρόπετρα, με απαλές κινήσεις, χωρίς δύναμη και υπερβολικό τρίψιμο.
Προσοχή, αν θέλουμε να μουλιάσουμε πριν τα πόδια μας, δεν πρέπει να τα αφήσουμε σε πολύ ζεστό νερό. Το σωστό είναι να τα αφήσουμε 5-7 λεπτά, σε χλιαρό νερό, να τα τρίξουμε ελαφρά, να τα στεγνώσουμε καλά και να βάλουμε μια ειδική ενυδατική κρέμα.
Αν βάλουμε ενυδατική κρέμα πριν πέσουμε για ύπνο είναι ακόμα καλύτερα. Μπορούμε επίσης να κάνουμε ένα διάλειμμα από τα πέδιλα και να φορέσουμε για μια-δύο μέρες αθλητικά παπούτσια με κάλτσες.
Δεν πρέπει να κόβουμε το σκληρό δέρμα ή να χρησιμοποιούμε ξυράφι για να απομακρύνουμε κάλους και σκληρή επιδερμίδα. Υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης!

Αν διαπιστώσουμε ότι το πρόβλημα είναι έντονο, καλό είναι να επισκεφτούμε τον ποδίατρο ή τον ποδολόγο μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου