Δερματομυκητιάσεις ποδιών


Η μυκητίαση ποδιών είναι μια πολύ συχνή δερματοπάθεια και πολλοί άνθρωποι θα την εμφανίσουν, τουλάχιστον μια φορά κατά τη διάρκεια της ζωής τους.


Εμφανίζεται κυρίως σε έφηβους και ενήλικες άνδρες, ενώ είναι λιγότερο συνηθισμένη σε γυναίκες και παιδιά κάτω των 12 ετών. Οι μύκητες «αγαπούν» ιδιαίτερα την υγρασία και το σκοτάδι! 
Πόδια που ιδρώνουν, μέσα σε κλειστά παπούτσια και κάλτσες, πόδια που δεν στεγνώνουν καλά μετά το κολύμπι, ή το μπάνιο στο σπίτι είναι οι «αγαπημένοι» στόχοι μιας μυκητίασης.
Πολλοί άντρες φορούν καθημερινά τα ίδια παπούτσια, τα οποία συχνά δεν αερίζονται καλά και αυτό, σε συνδυασμό με όλα τα παραπάνω, αλλά και τη ζέστη, είναι σίγουρη «συνταγή» μυκητίασης.
Η μυκητίαση μπορεί να προσβάλλει τους ανθρώπους με διαφορετικούς τρόπους. Σε κάποιους, το δέρμα μεταξύ των δακτύλων - ιδίως των 2 τελευταίων μικρών - ξεφλουδίζει και σκάει. Σε άλλους, υπάρχει κοκκινίλα, ξεφλούδισμα ακόμα και φυσαλίδες στα πέλματα, αλλά και στα πλάγια των ποδιών. Οι βλάβες αυτές μπορεί να συνοδεύονται από φαγούρα.
Η μυκητίαση των ποδιών δεν θα πρέπει να αγνοείται, αφού μάλιστα μπορεί να θεραπευτεί, αν και κάποιες φορές, αντιστέκεται έντονα στην θεραπεία.
Δεν είναι βέβαια όλα τα εξανθήματα στα πόδια μυκητίαση. Πριν σπεύσει να "θεραπεύσει" κανείς από μόνος του το πόδι του, πρέπει να συμβουλευτεί τον ειδικό Ποδίατρο, Ποδολόγο ή Δερματολόγο, ο οποίος είναι ο κατάλληλος να διαγνώσει την κατάσταση και να υποδείξει το σωστό φάρμακο. Κάποιες φορές, ίσως χρειαστεί να γίνει και εξέταση από Μικροβιολόγο. Η χρήση σκευασμάτων από το φαρμακείο, που ίσως δεν είναι κατάλληλα, συχνά επιδεινώνουν τις μυκητιάσεις. Αν δεν θεραπευτεί, η μυκητίαση καταλήγει σε φουσκάλες και σκασίματα του δέρματος, με κίνδυνο δευτερογενούς μόλυνσης από μικρόβια.
Αμέσως μετά την διάγνωση, θα πρέπει να αρχίσει η θεραπεία. Για απλές περιπτώσεις, αρκεί η τοπική θεραπεία με κρέμες, που ανακουφίζουν από τα συμπτώματα, αρκετά γρήγορα στην περίπτωση μυκητίασης του δέρματος. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, ο ειδικός θα δώσει την κατάλληλη αγωγή. Οι μυκητιάσεις των νυχιών αντίθετα, είναι πολύ δύσκολο να θεραπευτούν. Και πάλι όμως θα πρέπει να απευθυνθούμε στους ειδικούς.
Εξαιρετικά σημαντικό είναι να μην διακοπεί η θεραπεία μόλις ανακουφιστεί κανείς από τα συμπτώματα. Ενώ το δέρμα μπορεί να παρουσιάζει βελτίωση, η μόλυνση μπορεί να παραμένει και η δερματοπάθεια θα εμφανιστεί και πάλι. Γι’ αυτό πρέπει να συνεχίσουμε τη θεραπεία για όσο διάστημα μας συστήσουν οι ειδικοί.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μάθετε γιατί οι σαγιονάρες μπορούν να βλάψουν σοβαρά την υγεία σας

Με τον όρο Διαβητικό Πόδι χαρακτηρίζονται όλες οι βλάβες των ποδιών, κάτω από τους αστραγάλους, σε όσους πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη.